Z tym oryginalnym terminem można zetknąć się coraz częściej podczas przygotowania diety czy jadłospisu. Na czym jednak polega ich skuteczność działania i dlaczego warto uwzględniać ten element w swej codziennej diecie? Sprawdź to w dalszych częściach artykułu.
Sposób działania
Skuteczność regularnego dostarczania organizmowi tokotrienoli jest murowana, a potwierdzeniem tego okazują się badania medyczne licznie przeprowadzane. Co do konkretów, analizy eksperckie wykazują, że tokotrienole umożliwiają zachowanie właściwego poziomu cholesterolu, a także mają właściwości przeciwutleniające. Co więcej, przyczyniają się w znaczącym stopniu do wzrostu komórek. Ponadto, są niezawodnym środkiem w zwalczaniu śmiertelnych, przewlekłych chorób takich jak nowotwory czy udary mózgu. Zalecane są ze względu na redukcję homocysteiny, polepszają koncentrację, nie dopuszczają do utraty masy kostnej.
Konkretne właściwości
Niebywałą zaletą tokotrienoli okazuje się skuteczność w walce z chorobami sercowo-naczyniowymi. To także remedium dla osób po udarach. Zmniejszając poziom złego cholesterolu, poprawia w wyraźny sposób profile lipidowe. Chroni przed niedokrwieniem i zwiększa odporność systemu krwionośnego. Zabezpiecza mózg przed rozmaitymi uszkodzeniami do jakich często dochodzi na skutek udarów, a to dlatego, że spowalnia przemiany kwasu arachidonowego. W istotnym wymiarze przyczynia się do polepszenia zespołu metabolicznego.
Występowanie w diecie
Tokotrienole to nieodłączny składnik oleju palmowego, ale i ryżu, owsa, jęczmienia, czy orzechów i kiełek pszenicy. Warto zadbać o ich uzupełnienie w swojej codziennej diecie.
Pamiętaj, że dobrze przygotowany jadłospis to sposób na zdrowie, wymarzoną sylwetkę i lepsze samopoczucie. Zgłoś się do profesjonalnego dietetyka po swój jadłospis: Dietetyk Paweł Sierszulski.